Nie ma to jak domowy chleb z idealnie chrupiącą skórką. Warto go upiec na śniadanie lub kolację. Do upieczenia tego pysznego chleba użyłam mąki razowej żytniej i mąki Warmińskiej pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
300 ml ciepłej wody
2 szklanki mąki Warmińskiej pszennej
2 szklanki mąki razowej żytniej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania tortownicy
1 łyżeczka mąki razowej żytniej
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłej wodzie. Do miski wsypujemy
obie mąki i sól, następnie wlewamy rozpuszczone drożdże i zagniatamy
ciasto. Jeżeli będzie potrzeba to dolewamy jeszcze ciepłej wody. Na
posypanej mąką stolnicy ciasto zagniatamy przez kilka minut.
2. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką razowo - żytnią.
4. Wrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilę na lekko posypanej mąką
stolnicy, formujemy okrągły chleb i wkładamy do wcześniej przygotowanej
tortownicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół
godziny do podrośnięcia.
5. Po tym czasie chleb pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 do
zrumienienia. Studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i
podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z wielką chęcią zrobię ten chleb. Kocham domowe pieczywo, więc przepis idealny dla mnie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Polecam przepis i dziękuję za komentarz:)
Usuń