sobota, 3 grudnia 2016

Chleb razowo - żytni.

Nie ma to jak domowy chleb z idealnie chrupiącą skórką. Warto go upiec na śniadanie lub kolację. Do upieczenia tego pysznego chleba użyłam mąki razowej żytniejmąki Warmińskiej pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
300 ml ciepłej wody
2 szklanki mąki Warmińskiej pszennej
2 szklanki mąki razowej żytniej

Dodatkowo:
mąka pszenna  do posypania stolnicy
masło do posmarowania tortownicy
1 łyżeczka mąki razowej żytniej

Wykonanie:

1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłej wodzie. Do miski wsypujemy obie mąki i sól, następnie wlewamy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba to dolewamy jeszcze ciepłej wody. Na posypanej mąką stolnicy ciasto zagniatamy przez kilka minut.

2. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką razowo - żytnią.

4. Wrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilę na lekko posypanej mąką stolnicy, formujemy okrągły chleb i wkładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do podrośnięcia.

5. Po tym czasie chleb pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

2 komentarze:

  1. Z wielką chęcią zrobię ten chleb. Kocham domowe pieczywo, więc przepis idealny dla mnie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń