środa, 7 grudnia 2016

Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się już dużymi krokami. Pora pomyśleć o wypiekach. Proponuję Wam upiec taki tort. Będzie idealny na świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował i pysznie smakował. Takim tortem można zaskoczyć gości. Lekki biszkopt przełożony pysznym kremem, do tego mnóstwo migdałów i kulki kokosowe. Wszystko to do siebie idealnie smakowo pasuje. Do przygotowania tortu użyłam produktów, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIO . Użyłam delikatnej w smaku białej polewy , wiórek kokosowychpłatków migdałowych. Wszystkie użyte produkty od HELIO są bardzo wysokiej jakości. Bardzo je polecam. Zapraszam:)











Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki suchego zmielonego maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego

Krem:
20 dag masła 82 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 pełne szklanki mleka
5 dag białej polewy
cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )

Kulki:
10 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
pół szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wiórek kokosowych do obtaczania

Dodatkowo:
około 40 g płatków migdałowych

Wykonanie:

1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i olejek i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy. Wystudzony przekrawamy na dwa krążki.

2. Kulki: Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzimy i z jeszcze ciepłej formujemy niewielkie kluki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Mnie wyszło 17 kulek.

3. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń dobrze studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo zimny budyń i dokładnie ucieramy, na koniec ucieramy wlewamy płynną lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie ucieramy.

4. Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, pozostałym kremem przekładamy krążki ciasta, smarujemy również wierzch i boki. Odłożonym kremem za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki, tyle ile mamy kulek. Na każdą rozetkę wciskamy kulkę. Cały tort posypujemy płatkami migdałowymi.

5. Tak wykonany tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie tort kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 23 cm. Kupiłam gotowy zmielony suchy mak. Budynie mają być bez cukru i na pół litra mleka każdy. Tort należy szybko przekładać ponieważ masa z czekoladą bardzo szybko tężeje. Zamiast polewy można użyć białej czekolady.


18 komentarzy:

  1. Śliczny torcik i na pewno smakuje rewelacyjnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze! Chyba troche ci zzdroszcze takiego talentu do pieczenia ciast Ja to tylko proste jakies wykonuje i nigdy tortu nie pieklam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo za tak miły komentarz. Ten tort akurat jest łatwy w wykonaniu. Jego zaletą jest to, że jest pyszny i ślicznie się prezentuje. Polecam spróbować upiec tort:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama piecze na kazde swieta tort makowy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Boski! Patrzę na niego i jem oczami. Wyobrażam sobie jak wspaniale musi smakować <3 :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Miło jest mi czytać taki komentarz:)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Dziękuję:) Dziękuję:)

      Usuń
  7. Zdjęcia prześliczne a tort wygląda cudnie :* :)

    OdpowiedzUsuń