środa, 28 grudnia 2016

Postna kapusta z suszonymi borowikami.

Uwielbiamy taką kapustę, im dłużej duszona tym jest lepsza. Pysznie pachnie i tak samo smakuje. Borowiki nadają jej wspaniałego aromatu. Najczęściej podaję ją z rybą i ziemniakami. Borowiki szlachetne suszone otrzymałam od SKWORCU . Są bardzo wysokiej jakości, bardzo je polecam. Zapraszam:)




Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
25 g suszonych borowików szlachetnych od SKWORCU
10 dag masła 82 %
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Wykonanie:

1. Grzyby przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Po tym czasie dokładnie je odciskamy z wody i kroimy w paski.

2. Kapustę płuczemy i odciskamy z wody, przekładamy do garnka i zalewamy gorąca wodą, następnie gotujemy do miękkości, gdy będzie miękka dokładnie odcedzamy.

3. Do odcedzonej kapusty dajemy masło i grzyby, następnie dusimy tak długo, aż grzyby będą miękkie a kapusta nabierze ładnego koloru, w między czasie kapustę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli kapusta będzie podczas duszenia potrzebowała jeszcze masła to dodajemy.

4. Kapusta jest gotowa wtedy gdy próbując ją ,,rozpływa nam się w ustach''.

5. Gotową kapustę podajemy.

6. Smacznego.



2 komentarze: