Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
25 g suszonych borowików szlachetnych od SKWORCU
10 dag masła 82 %
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:
1. Grzyby przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Po tym czasie dokładnie je odciskamy z wody i kroimy w paski.
2. Kapustę płuczemy i odciskamy z wody, przekładamy do garnka i zalewamy gorąca wodą, następnie gotujemy do miękkości, gdy będzie miękka dokładnie odcedzamy.
3. Do odcedzonej kapusty dajemy masło i grzyby, następnie dusimy tak długo, aż grzyby będą miękkie a kapusta nabierze ładnego koloru, w między czasie kapustę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli kapusta będzie podczas duszenia potrzebowała jeszcze masła to dodajemy.
4. Kapusta jest gotowa wtedy gdy próbując ją ,,rozpływa nam się w ustach''.
5. Gotową kapustę podajemy.
6. Smacznego.
Bardzo pyszna i aromatyczna kapusta 😆
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń