środa, 21 grudnia 2016

Czekoladowe pierniczki.

Te pierniczki najlepsze są na drugi lub trzeci dzień gdy trochę zmiękną, chociaż u mnie zjadane są zaraz po upieczeniu i udekorowaniu. Mocno czekoladowe i pachnące korzennymi przyprawami. Polecam upiec je na świąteczny stół. Do udekorowania pierniczków użyłam polewy mlecznej , którą otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od Helio . Polewę bardzo polecam, ponieważ idealnie nadaje się do dekoracji. Zapraszam:)








Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki miodu prawdziwego
1/4 szklanki oleju
1 jajko
2 łyżki kakao
1 przyprawa do piernika
2 małe łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki cukru
1 łyżka masła lub margaryny
szczypta soli

Dodatkowo:
10 dag polewy mlecznej
cukrowa posypka ( u mnie gwiazdki )
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie studzimy.

2. Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz te wystudzone i zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.

3. Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i za pomocą foremek wykrawamy pierniczki. Grubość wałkowanego ciasta zależy od nas jak pulchne chcemy mieć ciasteczka.

4. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Upieczone studzimy.

5. Polewę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Następnie przelewamy ją do woreczka cukierniczego i dekorujemy pierniczki, posypujemy je posypką. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

6. Pierniczki są gotowe do podania.

7. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.


6 komentarzy: