środa, 14 grudnia 2016

Czekoladowe batoniki z bakaliami.

A może zamiast ciasta na świąteczny stół przygotować takie oto batoniki? Pyszne, czekoladowe, mleczne i pełne wspaniałych bakalii. Przygotujcie je, a na pewno nie pożałujecie...uważam, że za bardzo kuszą. Masa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżeczką prosto z garnka. Do ich przygotowania użyłam orzechów laskowychżurawiny suszonej , które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIO . Z produktów jestem bardzo zadowolona, ponieważ są bardzo wysokiej jakości. Zapraszam:)















Składniki:
40 dag mleka w proszku
250 ml zimnej wody
250 ml cukru
4 łyżki kakao
25 dag margaryny ,, Kasi''
10 dag żurawiny suszonej
10 dag orzechów laskowych

Wykonanie:

1. Wodę, margarynę, kakao i cukier przekładamy do garnka. Następnie gotujemy aż składniki się połączą. Masa powinna być jednolita. Studzimy często mieszając.

2. Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku i bakalie, energicznie mieszamy.

3. Masę czekoladową wykładamy do foremki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin.

4. Po tym czasie kroimy w podłużne batony i podajemy.

5. Smacznego.




14 komentarzy: