Jesienią potrzebujemy bardziej sycących i rozgrzewających obiadów. Doskonałym rozwiązaniem są zupy. Moją propozycją jest bardzo prosta i smaczna zupa ziemniaczana z domowym, własnoręcznie zrobionym makaronem. Może i będzie szybciej gdy kupimy gotowy makaron, ale zapewniam, że od czasu do czasu warto się pokusić i zrobić taki domowy. Zupkę bardzo Wam polecam. Zapraszam :)
Składniki:
Na zupę:
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
5 dużych ziemniaków
1 mała cebula
250 ml śmietany 18 %
1 płaska łyżka mąki pszennej
natka pietruszki według uznania
koperek według uznania
1 łyżka masła
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Na makaron:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 małe jajka
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka oleju
gorąca woda
Wykonanie:
1. Makaron: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy
sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół
godziny, żeby ciasto odpoczęło.
Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w cienkie długie paski.
Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół
godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie
posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.
2. Zupa: Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w większą, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy pozostałe warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy, następnie wlewamy gorącej wody i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, do śmietany można wlać kilka łyżek gorącej zupy, wtedy śmietana w zupie nam się nie z warzy. Zupę zagotowujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem, dodajemy również koperek i natkę pietruszki.
3. Na talerze nakładamy porcje zupy i makaronu. Podajemy i smacznego życzę.
Cudownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPycha! typowe jesienne danie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńdomowy makaron - najlepszy!
OdpowiedzUsuń