środa, 6 września 2017

Ciasteczka ,,krupczatki'' z bakaliami.

Te ciasteczka powstały z tego co było pod ręką i przyznam się szczerze, że wyszły bardzo pyszne. Niezwykle chrupiące i pełne bakalii, wyszło ich również bardzo sporo, bo aż dwie duże blaszki. Można zabrać je do pracy, do szkoły lub na piknik. Pysznie smakują z filiżanką aromatycznej kawy, herbaty lub z zimnym mlekiem czy kakao. Przepis bardzo Wam polecam. Zapraszam :).







Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki wiórek kokosowych
20 dag masła
pół szklanki rodzynek
2 jajka
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
5 dag mlecznej czekolady

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki. Następnie ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.

2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.

3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzimy.

4. Podajemy i smacznego życzę.

Rady: 
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

3 komentarze: