niedziela, 3 września 2017

Domowa chałka-trzy kolory.

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Przyznam się szczerze, że jeszcze się nie zdarzyło żeby ciasto drożdżowe się mi nie udało. Ta drożdżówka wyszła mi pyszna i taka domowa, taka najlepsza. Przygotowana na maśle i na mleku jest idealna. Bardzo polecam. Zapraszam :)






Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka

Ciasto:
5 dag masła
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
50 dag mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki sypkiego maku
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej wgniatamy mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

3. Formowanie: Po tym czasie na stolnicy lekko posypanej mąką z ciast toczymy długie wałki i zaplatamy w warkocz. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na około 15 minut do podrośnięcia.

4. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.

5. Chałka jest gotowa do podania. Smacznego życzę.

10 komentarzy: