sobota, 16 września 2017

Ciasto z malinami.

To ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, wystarczy mieć maliny i kilka minut wolnego czasu, potem już tylko pieczenie i zjadanie. Ciasto jest idealne na podwieczorek, jest takie nie za słodkie i lekko kwaśne. Zapraszam :)






Składniki:

3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
pół szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka świeżych malin

Wykonanie:

1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę przez kilka minut, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Maliny lekko płuczemy i  dokładnie osuszamy.

3. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, następnie układamy na nim maliny i pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Następnie studzimy.

4. Podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

14 komentarzy: