W sezonie grzybowym obowiązkowo trzeba przygotować sosik grzybowy, pyszny i pachnący. Idealny na bezmięsny obiad. Lubicie takie sosy? Robicie? Sezon grzybowy w pełni to korzystajcie. Smak i zapach nie do opisania. Taki sos robię tylko z moich ulubionych grzybków prawdziwków. Tym razem wzbogaciłam go serkiem ricotta i to był strzał w dziesiątkę, sos zyskał delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji. Zapraszam :)
Składniki:
Sos:
50 dag grzybów prawdziwków
1 duża cebula
1 duża łyżka masła
250 ml śmietany 12 %
10 dag serka ricotta
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
2 łyżeczki suszonych warzyw
świeża natka pietruszki według uznania
świeży szczypiorek według uznania
niewielka ilość gorącej wody
Dodatkowo:
20 dag makronu długie wstążki
1 łyżka oleju
gorąca woda
sól do smaku
natka pietruszki świeża do posypania dania
szczypiorek świeży do posypania dania
Wykonanie:
1. Grzyby oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kostkę lub paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno jej nie przypiec, następnie wrzucamy grzyby i również przesmażamy, następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, dusimy do miękkości często mieszając, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody.
2. Gdy grzyby będą już miękkie wyjmujemy z nich ziele angielskie i liść laurowy, a dodajemy do nich suszone warzywa, serek i ricotta i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzamy.
4. Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu. Posypujemy natką i szczypiorkiem. Podajemy gorące.
5. Smacznego życzę.
#lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybow
Jakie piękne grzybki wkoło -:) Danie smakowite, chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńMniam jak pysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :) Lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu i polecam :)
UsuńPrzepiękne te grzybki i danie też oczywiście :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawi mnie ten dodatek ricotty. Musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakowało, polecam spróbować:)
Usuń