Dzisiaj mam dla Was pyszne półfrancuskie ciastka z pysznym nadzieniem...mniam. Może znajdzie się ktoś chętny to poczęstuję. Ser i maliny to bardzo pyszne połączenie. Kwaśne maliny i ciasto bez cukru sprawiają, że rożki nie są zbyt słodkie, dlatego warto obficie oprószyć je cukrem pudrem i zrobić bardziej słodki serek do nadzienia. Takie rożki polecam na podwieczorek. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %
Nadzienie:
25 dag sera białego półtłustego
1 duże jajko
1 budyń waniliowy
cukier do smaku
1 cukier waniliowy
1 szklanka świeżych malin
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciastek
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto,
formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.
2. Nadzienie: Ser biały, cukier waniliowy, budyń w proszku, jajko i cukier do smaku miksujemy przez kilka minut blenderem, następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia, po tym czasie dodajemy wcześniej umyte i osuszone maliny i delikatnie mieszamy.
3. Formowanie i pieczenie: Następnie
schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i
kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka.
Na każdy kwadrat nakładamy porcję sera z malinami, składamy na pół formując trójkąty i dokładnie zlepiamy brzegi i nakłuwamy widelcem. Następnie układamy ja blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie
wykładamy ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez
około 20-25 minut. Upieczone studzimy.
4. Podanie: Rożki oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki ciastek.
Ciastka podałam na talerzyku od GALERII CUDA ŚWIATA .
Pyszne rożki do kawusi. Poproszę o jednego do kawki
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i zapraszam :)
UsuńAle bym zjadła :) Narobiłaś mi mega ochoty Izunia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :) Polecam zrobić lub przyjechać do mnie :)
UsuńCudowne słodkości :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie! Dawno nie piekłam półfracuskich wypieków
OdpowiedzUsuń