sobota, 30 września 2017

Półfrancuskie rożki z serem i malinami.

Dzisiaj mam dla Was pyszne półfrancuskie ciastka z pysznym nadzieniem...mniam. Może znajdzie się ktoś chętny to poczęstuję. Ser i maliny to bardzo pyszne połączenie. Kwaśne maliny i ciasto bez cukru sprawiają, że rożki nie są zbyt słodkie, dlatego warto obficie oprószyć je cukrem pudrem i zrobić bardziej słodki serek do nadzienia. Takie rożki polecam na podwieczorek. Zapraszam :)






Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %

Nadzienie:
25 dag sera białego półtłustego
1 duże jajko
1 budyń waniliowy
cukier do smaku
1 cukier waniliowy
1 szklanka świeżych malin

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciastek

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.

2. Nadzienie:  Ser biały, cukier waniliowy, budyń w proszku, jajko i cukier do smaku miksujemy przez kilka minut blenderem, następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia, po tym czasie dodajemy wcześniej umyte i osuszone maliny i delikatnie mieszamy.

3. Formowanie i pieczenie: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Na każdy kwadrat nakładamy porcję sera z malinami, składamy na pół formując trójkąty i dokładnie zlepiamy brzegi i nakłuwamy widelcem. Następnie układamy ja blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone studzimy.

4. Podanie: Rożki oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki ciastek.

Ciastka podałam na talerzyku od GALERII CUDA ŚWIATA .







6 komentarzy:

  1. Pyszne rożki do kawusi. Poproszę o jednego do kawki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła :) Narobiłaś mi mega ochoty Izunia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) Polecam zrobić lub przyjechać do mnie :)

      Usuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie! Dawno nie piekłam półfracuskich wypieków

    OdpowiedzUsuń