czwartek, 28 września 2017

Jajecznica z kurkami na grzankach.

Jajecznica wcale nie musi być nudna. Można przygotować troszkę urozmaiconą wersję i podać ją na pysznych i chrupiących grzankach. I do tego te pyszny kurki...mniam. A jak jest u Was? Lubicie jajecznicę? Ja od czasu do czasu lubię ją podać na śniadanie lub kolację, ale zawsze w jakiejś pysznej wersji. Zapraszam :)






Składniki:

Na jajecznicę:
30 dag świeżych kurek
3 jajka
masło do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Na grzanki:
1 duża bułka lub pół bagietki
masło
czubryca zielona lub biała według uznania
5 dag sera żółtego
słodka papryka mielona według uznania

Dodatkowo:
10 dag sera żółtego
szczypiorek według uznania

Wykonanie:

1. Grzanki: Bułkę kroimy na kromki z każdej strony smarujemy cieniutko masłem i układamy na blaszce niczym nie wyłożonej, następnie oprószamy ziołami i papryką, pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez kilka minut, na koniec posypujemy serem żółtym startym na tarce o małych oczkach i zapiekamy aż ser się rozpuści.

2. Jajecznica: Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno kroimy, wrzucamy je na patelnię, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości, gdy grzyby będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, dodajemy masło i smażymy aż będą chrupiące, następnie wbijamy jajka, smażymy aż się zetną przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

3. Podanie: Na grzanki nakładamy porcje jajecznicy, posypujemy serem żółtym startym na tarce o małych oczkach i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy.

4. Smacznego życzę.

6 komentarzy: