wtorek, 19 września 2017

Budyniowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami.

Domowe ciasteczka są najlepsze, a wystarczy mieć dosłownie kilka składników i niewielką ilość czasu, żeby cieszyć się pysznym smakiem. Najlepiej smakują z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. A może Wy upieczecie takie ciasteczka? Bardzo polecam. Zapraszam :)






Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka i bez cukru )
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki rodzynek
2 średnie jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag mlecznej czekolady
15 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę.

2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy również pokrojoną czekoladę. ( Budyń dodajemy w proszku, nie gotujemy ). Następnie z ciasta formujemy niewielkie kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumienienia.

4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

8 komentarzy: