Domowe ciasteczka są najlepsze, a wystarczy mieć dosłownie kilka składników i niewielką ilość czasu, żeby cieszyć się pysznym smakiem. Najlepiej smakują z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. A może Wy upieczecie takie ciasteczka? Bardzo polecam. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka i bez cukru )
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki rodzynek
2 średnie jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag mlecznej czekolady
15 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę.
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy również pokrojoną czekoladę. ( Budyń dodajemy w proszku, nie gotujemy ). Następnie z ciasta formujemy niewielkie kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumienienia.
4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Na takie ciasteczka to ja się piszę pierwsza ;) :D
OdpowiedzUsuńBardzo zapraszam :)
UsuńBardzo fajne ciasteczka 😃
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wyglądają :) Proszę do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam :)
UsuńIle ciastek wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńDwie blaszki. Sztuk nie liczyła, ale to zależy jak duże się uformuje :)
Usuń