poniedziałek, 4 września 2017

Spaghetti z cukiniowym sosem.

Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszny przepis na danie z makaronem i moją ulubioną cukinią. Polecam na bezmięsny lekki, a zarazem sycący obiad. Przyprawiając danie cząbrem i pieprzem chili-cayenne należy uważać, ponieważ są one dość pikantne i lepiej nie przesadzić. Zapraszam :)







Składniki:

Sos:
2 średnie cukinie
4 średnie cebule
3 ząbki czosnku
15 dag koncentratu pomidorowego
koperek świeży według uznania
sól do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
słodka papryka mielona do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta cząbru suszonego
szczypta pieprzu chili-cayenne
olej do smażenia
niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo:
30 dag makaronu spaghetti
sól do gotowania
gorąca woda do gotowania

Wykonanie:

1. Sos: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w trochę większą,. Następnie na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając. Całość podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, następnie dodajemy koncentrat, umyty, osuszony i posiekany koperek oraz przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając.

2. Makaron: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy.

3. Podanie: Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu z cukinii. Od razu podajemy.

4. Smacznego życzę.

Danie podałam na talerzu, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .








12 komentarzy: