niedziela, 17 września 2017

Sernik na czekoladowym cieście z malinami.

I znowu mam dla Was sernik i znowu wyszedł mi pyszny, słodki i kwaśny. Lubicie serniki z owocami? Ja bardzo, a, że trwa sezon na maliny to właśnie taki sernik powstał. Dodam, że dość szybko znika kawałek po kawałeczku. To chyba oznacza, że wszystkim smakuje. Zapraszam kto chętny na kawałeczek :)








Składniki:

Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
3 jajka
5 łyżek śmietany 12 %
4 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
olejek pomarańczowy według uznania

Dodatkowo:
2 szklanki świeżych malin

Wykonanie:

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto jest dość gęste ).

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy olejek według uznania i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto.

3. Maliny: Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wciskamy je lekko w masę serową.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.

5. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
 Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Ciasto podałam na talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA


12 komentarzy: