Ten sernik jest bardzo pyszny, taki najlepszy. Połączenie sernika z chałwą, malinami i czekoladą jest cudowne. Do tego bardzo cieniutkie kruche ciasto. Czy może być coś pyszniejszego niż kawałeczek sernika rozpływającego się w ustach? A jak jest u Was? Lubicie serniki? Zapraszam :)
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka rodzynek
Pianka:
200 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
10 dag ulubionej chałwy ( u mnie smak waniliowy )
1 łyżka żelatyny
3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
2 szklanki świeżych malin
5 dag mlecznej czekolady
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka kaszy manny
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie
wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto
nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy
serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę,
następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie
ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i
delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy rodzynki i również delikatnie mieszamy.
3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze
160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik
dokładnie studzimy.
4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę
kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pokruszoną chałwę i ewentualnie cukier puder do smaku i ubijamy,
na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę rozsmarowujemy równomiernie na zimnym serniku. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
5. Dekoracja: Dobrze stężony sernik kroimy na kawałki, posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach i dekorujemy wcześniej umytymi i osuszonymi malinami.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.]
Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o
wymiarach 24 cm x 35 cm.
Super pomysł z tą pianką chałwową, pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam taki sernik :)
UsuńNa serniki jestem zawsze chętna :) Jadę do Ciebie na kawkę i kawłek tego cuda :)
OdpowiedzUsuńAniu bardzo, bardzo zapraszam :)
UsuńPyszny serniczek kochana :)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosia:)
Usuń