Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 duże jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
10 dag mlecznej czekolady
dowolna cukrowa posypka
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
2. Ciasteczka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone zdejmujemy z blaszki i studzimy.
3. Gdy ciasteczka się studzą roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy nią połowę każdego ciasteczka i posypujemy cukrowa posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
4. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie blaszki ciasteczek.
Ciasteczka podałam na talerzyku od GALERII CUDA ŚWIATA .
Bardzo fajne ciasteczka :) Wyglądają tak pysznie, że muszę kilka podkraść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i częstuj się proszę :)
Usuń