sobota, 2 września 2017

Ciasteczka krówkowe z czekoladą.

Takie ciasteczka są dziecinnie proste w wykonaniu i gotowe dosłownie w niecałe 40 minut. Pyszne, słodkie, takie idealne na podwieczorek. Bardzo chrupiące i z wyczuwalną nutką masy krówkowej. Takie ciasteczka ucieszą każdego. Spróbujcie. Zapraszam:)






Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 duże jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
10 dag mlecznej czekolady
dowolna cukrowa posypka

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

2. Ciasteczka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone zdejmujemy z blaszki i studzimy.

3. Gdy ciasteczka się studzą roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy nią połowę każdego ciasteczka i posypujemy cukrowa posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

4. Podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie blaszki ciasteczek.

Ciasteczka podałam na talerzyku od GALERII CUDA ŚWIATA  .





2 komentarze:

  1. Bardzo fajne ciasteczka :) Wyglądają tak pysznie, że muszę kilka podkraść :)

    OdpowiedzUsuń