niedziela, 24 września 2017

Sernik z pierniczkami i lekką pianką.

Dzisiaj zapraszam Was na kolejny sernik, niezwykle pyszny, delikatny i aksamitny. Pierniki z serem to bardzo pyszne połączenie, polecam spróbować. Do tego lekka i słodka śmietankowa pianka...czy może być coś pyszniejszego? Taki sernik możecie zjeść z rodzinką na podwieczorek lub poczęstować nim gości, zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni. Polecam i zapraszam:)







Składniki:

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
olejek pomarańczowy według uznania

Pianka:
 200 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 kopiaste łyżki mleka w proszku
1 płaska łyżka żelatyny
3 łyżki gorącej wody


Dodatkowo:
40 dag pierników w czekoladzie nadziewanych
5 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:

1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i olejek pomarańczowy według uznania, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

2. Przygotowanie do pieczenie: Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy połowę masy serowej, następnie w rzędach układamy pierniki i przykrywany pozostałą masą serową.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.

4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku i cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku i wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie sernik kroimy.

5. Dekoracja i podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nią każdy kawałek sernika i podajemy.

6. Smacznego życzę.

Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.


Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam w ramach współpracy od GALERII CUDA ŚWIATA  .












5 komentarzy:

  1. Wspaniały sernik 😊 Porywam kawałek i pozdrawiam serdecznie ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny serniczek i na pewno bardzo pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na serniki zawsze jestem chętna, a ten wygląda tak pysznie, że ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń