Uwielbiam drożdżowe wypieki. Przyznam się szczerze, że jeszcze się nie zdarzyło żeby ciasto drożdżowe się mi nie udało. Ta drożdżówka wyszła mi pyszna i taka domowa, taka najlepsza. Przygotowana na maśle i na mleku jest idealna. Bardzo polecam. Zapraszam :)
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
5 dag masła
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
50 dag mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki sypkiego maku
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby
rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka
ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do
mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i
przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy
mięciutkie ciasto. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej wgniatamy mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Formowanie: Po tym czasie na stolnicy lekko posypanej mąką z ciast toczymy długie wałki i zaplatamy w warkocz. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na około 15 minut do podrośnięcia.
4. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.
5. Chałka jest gotowa do podania. Smacznego życzę.
Śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe wypieki :) Ta chałka wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńAniu pyszna była i zjedzona do ostatniego okruszka:)
UsuńLubię wszystkie ciasta z drożdżami, pycha -:)
OdpowiedzUsuńTo super Małgosiu :)
UsuńSuper wygląda, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWygląda wspaniale! Kilka lat temu robiłam prawie taką samą :)
OdpowiedzUsuńFajnie :)
Usuń