wtorek, 28 lipca 2020

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami

Sezon na wiśnie trwa, warto coś z nich przygotować, np. upiec pyszniutkie rogaliki drożdżowe z budyniem. Słodkie i kwaśne zarazem. Pyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik. Uwielbiam piec ciasto drożdżowe, zawsze mi się udaje. Pysznie nadziane budyniem i wiśniami to coś obłędnie pysznego. Polecam upieczcie takie :)







Potrzebujemy:

Na rozczyn:
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
5 łyżek cukru
2 jajka
1 cukier waniliowy
5 dag masła lub margaryny

Nadzienie:
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
1 szklanka wydrylowanych wiśni

Dodatkowo:
mąka pszenna


Wykonanie pysznych rogalików:


1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy aż powstaną małe grudki, dodajemy oba cukru, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn, zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to dosypujemy mąki. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce żeby pięknie wyrosło.



 2. Nadzienie: W połowie mleka rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy. Do przestudzonego dodajemy wiśnie odciśnięte z soku i pokrojone na mniejsze kawałki i dokładnie mieszamy.


3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, każdą wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy po porcji nadzienia, i zawijamy formując rogaliki.


4. Do pieczenia: Uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ urosną.


5. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.


6. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z podanych składników wyszło mi trzy blaszki rogalików.


2 komentarze:

  1. Bardzo pomysłowe połączenie budyniu i owoców. Rogaliki śliczne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń