niedziela, 26 lipca 2020

Drożdżówki z białym serem i wiśniami

Nie ukrywam, że te drożdżówki wyszły mi pyszne. Ciasto niezwykle puszyste, a nadzienie obłędne. Połączenie sera białego z wiśniami jest super. Takie drożdżówki są idealne na podwieczorek czy na piknik. Nam bardzo smakowały. Kto ma ochotę to niech upiecze. Nie są trudne. Udadzą się na pewno. Pysznych inspiracji życzę.








Potrzebujemy:

Na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki tortowej
1 jajko
4 łyżki oleju

Nadzienie:
50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 cukier waniliowy
1 jajko
2 łyżki cukru
1 szklanka wydrylowanych wiśni

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych drożdżówek:


1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy mąkę, oba cukry, wbijamy jajko i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Składniki mieszamy widelcem, nie zagniatamy, mieszamy, aż składniki połączą się. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym czasie do ciasta wlewamy olej i zagniatamy ciasto przez kilka minut, zagniatamy aż będzie gładkie, lśniące i będzie nam odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy czystą ściereczka i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce, żeby pięknie nam wyrosło.


2. Nadzienie: Ser na sernik rozcieramy z cukrami, budyniami w proszku i jajkiem, dodajemy wiśnie pokrojone na mniejsze kawałki i odciśnięte z nadmiaru soku, dokładnie mieszamy.


3. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, kroimy w prostokąty, na połowę prostokąta nakładamy sporą porcję nadzienia, druga część ciasta nacinamy i przykrywamy nią nadzienie, dokładnie zlepiamy brzegi.


4. Do pieczenia: Tak wykonane drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną, odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły.


5. Pieczenie: Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.


6. Podanie: Gotowe drożdżówki podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk drożdżówek.
Między drożdżówkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.

8 komentarzy:

  1. takie drożdżówki muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się pyszniutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżówki jak malowane. Nadzienie musi być super smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne drożdzówki! Ser i wiśnie za pieczone w drożdżowym cieście zapowiadają prawdziwą ucztę :)

    OdpowiedzUsuń