Potrzebujemy:
Na kapustę:
1 średnia główka młodej białej kapusty
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
oliwa do smażenia Gallo Classico
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
koperek świeży, suszony lub mrożony według uznania
Na makaron:
2 szklanki mąki tortowej
4 małe jajka
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania makaronu
Wykonanie pysznej duszonej kapusty z makaronem:
1. Kapusta: Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, usuwamy głąb. Drobno kroimy, płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewki obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do kapusty. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości warzyw, gdy warzywa będą miękkie dokładnie odcedzamy z wody. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości i lekkiego zrumienienia na oliwie. Następnie miękką i zrumienioną cebulę wraz z tłuszczem przekładamy do kapusty. Kapustę przesmażamy kilka minut przyprawiają do smaku ziołami i przyprawami.
2. Makaron domowy: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w długie paski.
Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy.
3. Podanie: Do gorącej kapusty przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy gorące. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Szklanka do odmierzania składników na makaron o pojemności 250 ml.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Dodaj smaku z Gallo !
Bardzo fajny przepis. Szukałam właśnie pomysłu na dzisiejszy obiad. Wykorzystam Twoją propozycję :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) To danie jest pyszne :)
Usuń