Dzięki marce Kupiec pokochałam kaszę gryczaną, w pierogach oczywiście :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
około 1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
2 woreczki kaszy gryczanej białej ( łącznie 20 dag ) od Kupiec
10 dag sera białego półtłustego
2 młode średnie cebule
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
masło lub margaryna do smażenia
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 młode średnie cebule
masło lub margaryna do smażenia
koperek świeży według uznania
szczypiorek świeży według uznania
sól do gotowania
Wykonanie pysznych pierogów z kaszą i serem:
1. Farsz: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Ugotowaną odsączamy dokładnie z wody, wysypujemy do miski z woreczków i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na niewielkiej ilości masła lub margaryny do miękkości i zrumienienia. Następnie dodajemy ją do kaszy, wkruszamy ser biały, dodajemy lubczyk, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.
3. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy sporą porcję farszu, zlepiamy dokładnie brzegi.
4. Gotowanie: Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane odcedzamy.
5. Podanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości i zrumienienia na małej ilości masła lub margaryny. Pierogi nakładamy na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem oraz usmażoną cebulką. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 60 sporych pierogów.
#kupiec #zdrowaradosczycia #ambasadorkupiec
fajne te pierogi; dawno żadnych nie robiłam
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam zrobić :)
UsuńKusisz tymi pysznościami:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam takie pyszności :)
UsuńCiekawy pomysł na farsz. Nigdy takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, ja robiłam pierwszy raz i jestem nimi zachwycona :)
Usuń