Składniki:
Ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 jajko
10 dag masła lub margaryny
1 łyżka oleju
4 łyżki mleka
4 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki cukru
Krem niebieski:
1 niebieska galaretka
500 ml mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka )
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
odrobina masła
cukrowa dowolna posypka
Wykonanie:
1. Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko wkładamy do garnka i roztapiamy, następnie wsypujemy sodę, dokładnie mieszamy i studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko i roztopione i przestudzone składniki, zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części. Następnie każdą część osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już nie trzeba. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone krążki studzimy.
2. Krem niebieski: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letnim kremem przekładamy krążki ciasta lekko je dociskając.
3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy równomiernie na cieście.
4. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Ciasto musi zmięknąć od kremu i polewy, żeby się ładnie kroiło. Po tym czasie kroimy i podajemy. Ciasto dekorujemy posypką, ja dekorowałam pokrojone już kawałki ciasta.
5. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 23 cm.
Bardzo lubię takie ciasta, a Twoje wygląda rewelacyjnie :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam miodowniki pod każda postacią :)
OdpowiedzUsuńI ja uwielbiam :)
UsuńSmakowity miodownik :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale boski kolor! <3 <3
OdpowiedzUsuńOj tak, piękny wyszedł :)
UsuńSuper pomysł Iza :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu :)
Usuń