piątek, 24 listopada 2017

Ciasto marchewkowe z bitą śmietanką i cynamonem.

Ciasto marchewkowe piekę najczęściej jesienią, może dlatego, że tak pięknie pachnie cynamonem i piernikiem. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół, moje jakoś tak wyjątkowo smakowało piernikiem. Udekorowane bitą śmietanką, cynamonem i posypką będzie się ładnie prezentowało na stole. Ciasto jest pyszne, więc bardzo je polecam. Zapraszam :)







Składniki:

Ciasto:
3 jajka
5 łyżek oleju
pół szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek
4 większe marchewki

Dodatkowo:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
cynamon mielony według uznania
cukrowa posypka według uznania

Wykonanie:

1. Marchewki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki.

2. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i miksujemy aż masa będzie puszysta, następnie wlewamy olej, dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe sypkie składniki: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kaszę mannę, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy rodzynki i marchewkę i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy, następnie dowolnie kroimy.

4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

5. Pokrojone ciasto dekorujemy śmietanką wyciskając rozetki, oprószamy ją cynamonem i dekorujemy posypką. Tak wykonane ciasto jest gotowe do podania.

6. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 23 cm.
Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.
Zamiast domowego cukru waniliowego można użyć jedno opakowanie kupnego.

10 komentarzy: