Dzisiaj zapraszam Was na tort urodzinowy, który sama sobie upiekłam, bo na urodziny to obowiązkowo musi być tort. Ten tort jest niezwykle pyszny. Czekoladowe biszkopty przełożone kremem budyniowym z masłem orzechowym, do tego dekoracja z pysznych i chrupiących ciasteczek. Nawet nie wiecie jaki ten tort jest pyszny i jak pięknie pachnie. A jak lubicie masło orzechowe to na pewno Wam posmakuje. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopty x 3:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
20 dag masła 82 %
5 kopiastych łyżek masła orzechowego
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
20 dag okrągłych ciasteczek w czekoladzie
Wykonanie:
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy
cukier i ubijamy do
całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę
ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i
delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około
18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy
około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten
sam
sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko
zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas
mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę,
dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem
będzie puszysty, na koniec dodajemy masło orzechowe i dokładnie
ucieramy.
3. Przekładanie: Kilka łyżek kremu odkładamy i
przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Pozostałym kremem przekładamy
wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.
4. Dekorowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej,
następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią boki
tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej końcówki dekorujemy tort. Część ciasteczek kruszymy i obkładamy nimi boki, a całymi dekorujemy wierzch tortu. Tak wykonany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc.
5. Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Masło najlepiej kupić bez kawałków orzechów.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 18 cm.
Tort można pokroić na 8 kawałków.
Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''.
Ciasteczka kupiłam w Biedronce.
wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszny torcik aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ♥️
UsuńAle wspaniały torcik <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńjej ale on cudny!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWszystkiego najlepszego z okazji urodzin 😊 To ja chętnie, wpraszam się na kawkę i kawałek tortu ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :) A na tort zapraszam, jeszcze coś zostało :)
UsuńPyszny torcik Izunia i jeszcze raz wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ❤️
UsuńCudowny torcik kochana :-) i wszystkiego najlepszego :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńCudowny tort :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowny tort i napewno tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i nie ukrywam, że był pyszny 🙂
Usuń