środa, 1 listopada 2017

Rogaliki serowe z powidłem.

Dzisiaj mam dla Was niezwykle pyszne rogaliki do przygotowania dosłownie w godzinę. Ciasto serowe jest niezwykle wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Najlepiej użyć domowego powidła, bo takie jest najlepsze. Rogaliki polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Zapraszam :)






Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
25 dag sera białego półtłustego
2 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
1 słoiczek powidła
cukier puder do oprószenia rogalików
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Ciasto: Ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy do mąki razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem lub margaryną, następnie zagniatamy ciasto.

2.  Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy koła, każde koło kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję powidła, zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wykończenia składników.

3. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około  25-30 minut.

 4. Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

5. Smacznego życzę.

 Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło 2 spore blaszki.

Rogaliki podałam na talerzyku, który otrzymałam od Galerii Cuda Świata .









14 komentarzy:

  1. Takie rogaliki bardzo lubię :) Podkradam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadła bym wszystkie.Iza pyszne rogaliki, lubię takie domowe 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu zapraszam, jak Ci posmakują to możesz zjeść wszystkie :)

      Usuń
  3. Częstuje się nimi, bo wyglądają znakomicie/smakowicie ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Probowalam tego przepisu ale ciasto nie chcialo sie skleic mimo ze dalam wiecej masla...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie wiem czemu, może ser był za suchy, powinien być półtłusty, mnie się dobrze kleiło, jeszcze mąką podsypywałam.

      Usuń