Dzisiaj mam dla Was niezwykle pyszne rogaliki do przygotowania dosłownie w godzinę. Ciasto serowe jest niezwykle wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Najlepiej użyć domowego powidła, bo takie jest najlepsze. Rogaliki polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
25 dag sera białego półtłustego
2 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
1 słoiczek powidła
cukier puder do oprószenia rogalików
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy do mąki razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem lub margaryną, następnie zagniatamy ciasto.
2. Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej
mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy koła, każde koło
kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję powidła, zwijamy
formując rogaliki. Tak postępujemy do wykończenia składników.
3. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez
około 25-30 minut.
4. Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
5. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło 2 spore blaszki.
Rogaliki podałam na talerzyku, który otrzymałam od Galerii Cuda Świata .
Takie rogaliki bardzo lubię :) Podkradam do kawki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Aniu :)
UsuńZjadła bym wszystkie.Iza pyszne rogaliki, lubię takie domowe 😊
OdpowiedzUsuńMałgosiu zapraszam, jak Ci posmakują to możesz zjeść wszystkie :)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzęstuje się nimi, bo wyglądają znakomicie/smakowicie ;) :D
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę :)
UsuńBez jajek to ciasto?
OdpowiedzUsuńBez jajek to ciasto?
OdpowiedzUsuńTak bez jajek :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńProbowalam tego przepisu ale ciasto nie chcialo sie skleic mimo ze dalam wiecej masla...
OdpowiedzUsuńTo nie wiem czemu, może ser był za suchy, powinien być półtłusty, mnie się dobrze kleiło, jeszcze mąką podsypywałam.
Usuń