niedziela, 26 listopada 2017

Czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym.

Zapraszam na bardzo pyszne ciasto, mocno czekoladowe z pysznym kajmakowym kremem. Ciasto niezwykle proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Może i jest bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką słodycz. A dla wielbicieli czekoladowych smaków będzie doskonałe. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :)






Składniki:

Ciasto:
 półtorej szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
3 jajka
5 łyżek śmietany 12 %
4 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:
15 dag masła lub margaryny
1 płaska łyżka cukru pudru
3 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku

 Dodatkowo:
dowolna cukrowa posypka


Wykonanie:

1. Ciasto:  Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 21 cm ( ciasto jest dość gęste ).

2. Pieczenie: Ciasto  pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem. Upieczone dokładnie studzimy i dowolnie kroimy.

3. Krem: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy masę krówkową i dokładnie ucieramy. Masło i kajmak muszą mieć jednakową temperaturę.

4. Dekoracja: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, wyciskamy rozetki na cieście i dekorujemy posypką cukrową.

5. Podanie: Gotowe ciasto podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm.
Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.


8 komentarzy: