Niby proste ciasteczka, ale jakie pyszne. Polecam upiec na podwieczorek, z truskawkowym dżemem są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Dzięki samym żółtkom w cieście są tak kruche, że wprost rozpływają się w ustach. Dodam, że ciasteczka ładnie się prezentują na talerzu. Upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
4 żółtka
pół szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia ciasteczek
1 słoiczek dżemu truskawkowego
Wykonanie:
1. Mąkę, cukier puder i masło lub margarynę przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą foremek w kształcie serca wycinamy ciasteczka, w połowie nich robimy dziurki, następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 do zrumienienia, pilnujemy ponieważ szybko się przypalają. Upieczone dokładnie studzimy.
4. Ciasteczka przekładamy dżemem jedno całe i jedno z dziurką. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
5. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasteczka w sam raz do chrupania podczas czytania :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Małgosiu :)
UsuńPodkradam do kawki jedno cudo :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Aniu :)
UsuńCudowne są Izunia :)
OdpowiedzUsuńAle smakowite, do schrupania :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńcudne!!! uwielbiam takie ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi, że się podobają :)
UsuńPyszne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBede robić na święta :) wyglądają rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuń