niedziela, 12 listopada 2017

Smażone kulki z ziemniaków.

Takie kulki to doskonały dodatek do drugiego dania, można podać je z mięsnym sosem i ulubioną surówką. Będzie to miłe urozmaicenie od zwykłych ziemniaków. Można nimi zaskoczyć gości. Dodam że, można je również podjadać bez żadnych dodatków. Z wierzchu jest chrupiąca skorupka, a środek mięciutki. Do usmażenia kulek wybrałam #OlejWielkopolski tłoczony tylko raz. Jeżeli macie dość tradycyjnych tłuczonych ziemniaków to bardzo polecam Wam takie kulki. Zapewniam, że będzie pysznie. Zapraszam :)






Składniki:

Na kulki:
1 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
półtorej szklanki mąki pszennej
2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól do smaku

Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia ( u mnie olej Wielkopolski )
mąka pszenna do posypania stolnicy
 kilka łyżek bułki tartej do panierowania

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dokładnie studzimy, do zimnych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie jeszcze luźne dosypujemy odrobinę mąki pszennej.

2. Z ciasta toczymy niewielkie kuleczki i obtaczamy w bułce tartej.

3. W garnku rozgrzewamy olej, partiami wrzucamy kulki ziemniaczane i smażymy po kilka minut do zrumienienia często je obracając. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

4. Podajemy i smacznego.

Przepis bierze udział w konkursie #olej konwenanse z Olejem Wielkopolskim.

 A tutaj link do strony: www.olejkonwenanse.pl


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

12 komentarzy: