Składniki:
Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
1 słoiczek konfitury truskawkowej
kilka listków melisy do dekoracji ( niekoniecznie )
Wykonanie:
1. Beza: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści, następnie pianę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując winiec.
2. Pieczenie: Następnie wkładamy ją do nagrzanego piekarnika temperatura 120 stopni pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Pozostawiamy ją w piekarniku do wystygnięcia, następnie zimną zdejmujemy z papieru.
3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i ubijamy do połączenia się składników, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.
4. Przekładanie: Na dobrze wystudzoną bezę nakładamy krem, tak żeby lekko spływał na boki, następnie nakładamy konfiturę z truskawek i dekorujemy listkami melisy i gotowe. Kroimy i podajemy.
5. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Rewelacyjnie wygląda :) Aż żal jeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) My zjedliśmy bez żalu :)
UsuńJeszcze z bezą nie miałam doczynienia ale kiedyś będę musiała spróbować ją zrobić :D
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńCudeńko :) uwielbiam wszystko co słodkie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńCudeńko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń