Składniki:
2 szklanki cukru
1 litr mleka
Wykonanie:
1. Cukier i mleko przekładamy do garnka, następnie zagotowujemy uważając, żeby nie wykipiało, gotujemy na średnim ogniu, aż masa będzie gęstnieć, wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając do całkowitego zgęstnienia.
2. Gotowa masa będzie gęsta i lekko brązowa.
Rady:
Należy uważać, żeby masa się nie przypaliła, to jest tylko moment.
Masa gotuje się około 2 godziny.
Należy użyć wysokiego garnka.
Nie robiłam takiego kremu. Wygląda pysznie i jest bardzo prosty do zrobienia 💛
OdpowiedzUsuńMałgosiu polecam, trzeba tylko pilnować żeby nie kipiało i przypaliło się. Krem jest pyszny i można przekładać nim wafle :)
UsuńJak dlugo trwa caly proces karmelizacji?
OdpowiedzUsuńJuz doczytalam 😀 2 godziny
UsuńTak około 2 godziny :)
UsuńJak.najlepiej taka mase przechowywac aby dlugo postala?
OdpowiedzUsuńNigdy długo jej nie przechowywałam, ale myślę, że kilka dni w lodówce wytrzyma, u mnie jest dość szybko zjadana :)
UsuńPyszności :) Kiedyś podobnie robiłam domowe krówki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńMniam, czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak to wygląda smakowicie...pyszności :D
OdpowiedzUsuń