niedziela, 19 listopada 2017

Deser z kruszonką, jabłkami i bitą śmietaną.

Uwielbiam takie desery pachnące jabłkami i cynamonem, które najczęściej kojarzą mi się z jesienią. Bo jak jesień to szarlotka, a u mnie taka trochę inna, bo składana w słoiczku, ale tak samo pyszna jak ta pieczona. Co tu dużo pisać...kruszonka pysznie chrupie, jabłka pachną cynamonem, a śmietanka jest słodka i dopełnia całości deseru. Deser oczywiście bardzo Wam polecam. Zapraszam :)





Składniki:

Kruszonka:
10 dag mąki tortowej
5 dag masła
5 dag cukru

Bita śmietana:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
cynamon mielony według uznania

Jabłka:
4 duże jabłka
cukier do smaku
cynamon mielony według uznania
odrobina gorącej wody

Wykonanie:

 1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czas rozsypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy. Upieczoną dokładnie studzimy i przesypujemy do 4 słoiczków lub szklanek.

2. Jabłka: Umyte i osuszone jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w średnią kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania się jabłek, na koniec przyprawiamy do smaku cukrem i cynamonem. Dokładnie studzimy i wykładamy na kruszonkę.

3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na jabłka, na koniec deser posypujemy według uznania mielonym cynamonem.

4. Podanie: Tak przygotowany deser podajemy i smacznego życzę.

12 komentarzy: