sobota, 27 maja 2017

Krucha tarta z budyniem i rabarbarem.

Dzisiaj zapraszam na pyszną tartę. Idealnie kruche ciasto, pyszny i słodki budyń waniliowy i do tego kwaśny rabarbar. Wszystko w tej tarcie do siebie smakowo pasuje. Polecam upiec ją na podwieczorek. Zapewniam, że uda się każdemu.

Tartę podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Zapraszam na tartę :)








Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
1 jajko

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
1 łodyga rabarbaru
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka masła lub margaryny

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką  i wykładamy do  formy do pieczenia tarty o średnicy około 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.

2. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy mieszając. Gorący budyń wykładamy na ciasto.

3. Rabarbar: Rabarbar myjemy i osuszamy, obieramy i kroimy na małe kawałki, wykładamy go na budyń.

4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.

5. Podanie: Gdy tarta będzie zimna kroimy i podajemy.

6. Życzę smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Forma na tartę o średnicy około 25 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.



6 komentarzy:

  1. Tarta wygląda obłędnie smacznie, a podanie jej na takich ślicznych talerzykach na pewno dodatkowo podkreśli smak ;) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszła prosta a zarazem bardzo pyszna tarta i w dodatku ślicznie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta piękna i apetycznie podana. Talerzyk cudny ❤

    OdpowiedzUsuń