Domowe lody są najlepsze, po za czasem oczekiwania przygotowuje się je bardzo szybko. Dzisiaj proponuję Wam pyszne bananowo-kokosowe lody dla wielbicieli tych smaków, jedyny warunek jest taki, że trzeba je zjeść od razu jak będą gotowe, ale z tym to nie ma problemu. Zapraszam :)
Składniki:
Na masę lodową:
2 banany
4 kopiaste łyżki mleczka kokosowego
pół szklanki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
2 łyżki wiórek kokosowych
cukrowa posypka w kształcie śnieżynek
4 waflowe rożki do lodów
Wykonanie:
1. Obrane banany, mleczko kokosowe ( biała część ) i wiórki kokosowe przekładamy do miski, następnie za pomocą blendera ręcznego miksujemy przez kilka minut, aż masa nabierze puszystości.
2. Tak przygotowaną masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika.
3. Podczas mrożenia masę często mieszamy.
4. Gdy masa lodowa będzie miała odpowiednią konsystencję lody nakładamy do waflowych rożków, dekorujemy posypką cukrową i wiórkami.
5. Podajemy od razu po przygotowaniu.
6. Życzę smacznego.
Rady:
Z przepisy wychodzi 4 porcje lodów. Najlepiej podać je zaraz gdy będą miały odpowiednią konsystencje, ponieważ pozostawione na dłużej w zamrażalniku bardzo stwardnieją.
Dla mnie idealne, bez mleka- pyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńBardzo je polecam:)
UsuńWspaniałe, uwielbiam lody bananowe :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko:)
UsuńUwielbiam lody!!! Chcę, proszę, daj... :) Rewelacyjnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAniu częstuj się:)
UsuńPyszne, banany i kokos- wspaniałości -:)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosiu:)
Usuń