poniedziałek, 8 maja 2017

Lody bananowo-kokosowe.

Domowe lody są najlepsze, po za czasem oczekiwania przygotowuje się je bardzo szybko. Dzisiaj proponuję Wam pyszne bananowo-kokosowe lody dla wielbicieli tych smaków, jedyny warunek jest taki, że trzeba je zjeść od razu jak będą gotowe, ale z tym to nie ma problemu. Zapraszam :)





Składniki:

Na masę lodową:
2 banany
4 kopiaste łyżki mleczka kokosowego
pół szklanki wiórek kokosowych

Dodatkowo:
2 łyżki wiórek kokosowych
cukrowa posypka w kształcie śnieżynek
4 waflowe rożki do lodów

Wykonanie:

1. Obrane banany, mleczko kokosowe ( biała część ) i wiórki kokosowe przekładamy do miski, następnie za pomocą blendera ręcznego miksujemy przez kilka minut, aż masa nabierze puszystości.

2. Tak przygotowaną masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika.

3. Podczas mrożenia masę często mieszamy.

4. Gdy masa lodowa będzie miała odpowiednią konsystencję lody nakładamy do waflowych rożków, dekorujemy posypką cukrową i wiórkami.

5. Podajemy od razu po przygotowaniu.

6. Życzę smacznego.

Rady:
Z przepisy wychodzi 4 porcje lodów. Najlepiej podać je zaraz gdy będą miały odpowiednią konsystencje, ponieważ pozostawione na dłużej w zamrażalniku bardzo stwardnieją.

8 komentarzy: