Składniki:
Klopsiki:
30 dag fileta z kurczaka
1 jajko
1 bułka
pieprz ziołowy do smaku
przyprawa do kurczaka do smaku
bułka tarta do panierowania
ewentualnie sól do smaku
Dodatkowo :
olej do smażenia i gotowania
25 dag pieczarek
25 dag makaronu rurki
1 puszka fasolki ,,Piękny Jaś '' od JAMAR
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
zioła prowansalskie według uznania
czarny pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
1. Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi około16 sztuk.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron, następnie przekładamy je do garnka.
3. Pieczarki obieramy i płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pieczarki, aż będą zrumienione, następnie przekładamy je do klopsików.
4. Całość zalewamy gorącą wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając.
5. W tym czasie gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie z jedną łyżką oleju. Ugotowany odcedzamy. Również fasolkę odsączamy dokładnie z zalewy.
6. Do miękkich składników w garnku dodajemy fasolkę i makaron, chwilę dusimy cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
7. Danie jest gotowe do podania.
8. Życzę smacznego.
Bardzo apetyczne danie :) Pięknie się prezentuje i na pewno smakuje obłędnie :) Miłego dzionka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, danie jest pyszne i również miłego dnia Ci życzę:)
UsuńBardzo chętnie zjadła bym zawartość tej miseczki 😊
OdpowiedzUsuńMałgosia zapraszam:)
UsuńSuper obiadek , musi byc smaczny
OdpowiedzUsuńDzięki Marta, jest pyszny:)
UsuńBardzo smaczna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń