To ciasto chociaż proste w wykonaniu jest niezwykle pyszne. Jogurtowe ciasto jest niezwykle mięciutkie i słodkie, powidło przełamuje tą słodycz i znów słodka pianka, a dekoracja z różowych kuleczek nadaje mu uroku i lekkości. Ciasto można przygotować na wiele okazji, podwieczorek z rodziną, spotkanie ze znajomymi czy nawet urodziny i imieniny. Bardzo je polecam. A teraz zapraszam na ciasto:)
Składniki:
Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
1 malinowa galaretka
250 ml gorącej wody
200 ml zimnego mleka
1 śmietanka typu ,,Śnieżka''
Dodatkowo:
1 słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag )
dowolna posypka do dekoracji
Wykonanie:
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia się składników.
2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy.
3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym mlekiem, aż będzie puszysta, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, tak, żeby nie było grudek.
4. Przekładanie: Ciasto smarujemy powidłem, nakładamy piankę, dekorujemy posypką i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 2-3 godziny.
5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy.
6. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku.
Można użyć dowolnej ulubionej galaretki.
Iza pysznie wygląda to ciacho. Na tą piankę mam ochotę 😊
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosia:) Starałam się żeby pysznie wyglądało:)
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie :) Malinowe smaki to coś dla mnie i te powidła śliwkowe - poezja :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :) Lubię takie kolorki :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto :-)
OdpowiedzUsuń