Składniki:
Klopsiki:
30 dag fileta z kurczaka
1 jajko
1 bułka
pieprz ziołowy do smaku
przyprawa do kurczaka do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
ewentualnie sól do smaku
Dodatkowo
1 słoik sosu meksykańskiego 52 dag od JAMAR
20 dag ryżu jaśminowego
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kropimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi 16 sztuk.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki do miękkości i zrumienienia.
3. Do garnka przekładamy sos meksykański, dodajemy klopsiki i gotujmy jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając.
4. W między czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
5. Na talerze nakładamy porcje ryżu i klopsików z sosem. Podajemy i smacznego.
Bardzo lubię takie pyszne dania :-)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie Marzenko polubiłam:)
UsuńCzasami warto mieć taki sosik/sosiki w domowej spiżarce :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, jak tylko go spotkam w sklepie to kupię:)
UsuńUwielbiam klopsiki, sosy meksykańskie również. Moje ulubione smaki :) Szybko i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńAniu dziękuję:)
UsuńKlopsiki są przepyszne, a w połączeniu z sosem to szaleją kubki smakowe! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam:)
Usuń