Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży
12,5 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru
pół szklanki śmietany 12 %
1 cukier waniliowy
1 jajko
pół małej łyżeczki amoniaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
26 dag marmolady twardej wieloowocowej od JAMAR
cukier puder do posypania rogalików
Wykonanie:
1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną, następnie wbijamy jajko, dodajemy amoniak i dokładnie mieszamy. Do mąki dajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto.
2. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w czystą ściereczkę, wkładamy do większego garnka, zalewamy zimną wodą, garnek musi być prawie pełny i odstawiamy, aż ciasto wypłynie na powierzchnię, u mnie to trwało około półtorej godziny.
3. Gdy ciasto wypłynie wyjmujemy je z wody i ściereczki, kładziemy na posypanej mąką stolnicy i chwilę zagniatamy, aż przestanie się kleić.
4. Następnie ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy na okrągłe krążki i dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy marmoladę i zwijamy formując rogaliki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.
5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 - 30 minut.
6. Upieczone rogaliki studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.
7. Życzę smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 3 blaszki rogalików.
Bardzo apetycznie wyglądają :) Porywam jednego rogalika do porannej kawki :) Miłego dzionka życzę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i proszę Aniu częstuj się:)
UsuńPrzepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
UsuńIza Twoje rogaliki wyglądają pięknie -:). Przymierzam się do zrobienia już od pewnego czasu.
OdpowiedzUsuńMałgosiu polecam:)
UsuńWyszły idealnie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWyglądają jak rogaliki naszej babci, czyli przepysznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńMi takie nigdy nie wyjdą więc chociaż popatrzę jak powinny wyglądać domowe rogaliki:) Super:))
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz:)
Usuń