piątek, 19 maja 2017

Ucierane ciasto jogurtowo - pomarańczowe.

Zapraszam na niezwykle pyszne ciasto, mięciutkie za sprawą jogurtu naturalnego i pachnącego pomarańczą za sprawą aromatycznego olejku. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu, więc polecam je na podwieczorek. Zapraszam:)








Składniki:

Ciasto:
12,5 dag masła lub margaryny
2 jajka
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
pół szklanki cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
olejek pomarańczowy według uznania
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, dodajemy olejek według uznania, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia się składników.

2. Pieczenie: Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.

3. Podanie: Ciasto kroimy na dowolne kawałki, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Życzę smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda :) akurat do porannej kawki ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne ciasto :) takie właśnie lubię - nieskomplikowane, szybkie i bardzo smaczne :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wypróbuję przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasto kochana :-) zabieram kawałek bo właśnie popijam kawkę :-)

    OdpowiedzUsuń