czwartek, 4 maja 2017

Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką.

Ten tort jest niezwykle pyszny, lekki i puszysty. Krem kokosowy jest tak wciągający, że nie można się od niego oderwać, a pianka cytrynowa dodaje mu lekkiego orzeźwienia. Tort jest idealny z filiżanką aromatycznej kawy. Jest również prosty i szybki w wykonaniu. Dodam, że zamiast śmietany ,,Śnieżki'' można ubić kremówkę, ja używam ,,Śnieżki'' ponieważ u mnie nie wszyscy mogą jeść kremówkę. Zapraszam:)








Składniki:

Biszkopt x 3:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kokosowy:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
200 ml mleczka kokosowego ( biała część )
1 łyżka żelatyny
50 ml gorącej wody

Pianka cytrynowa:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
150 ml zimnego mleka
1 cytrynowa galaretka
125 ml gorącej wody

Dodatkowo:
cukrowa posypka według uznania

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Krem kokosowy:  Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleczko kokosowe i żelatynę i dokładnie ubijamy.

3. Przekładanie: Biszkopty przekładamy lekko tężejącym kremem.

4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy, ważne, żeby nie było grudek, ponieważ źle się ją będzie wyciskało.

5. Dekoracja: Piankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na torcie rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.

6. Podanie: Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

7. Smacznego.

Rady:
Tortownica o średnicy 18 cm.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % na każdy potrzebny krem, ewentualnie z cukrem pudrem do smaku.

14 komentarzy:

  1. Piękny torcik na cudnej paterze. Masz rację cytrynowy smak daje orzezwienie, chętnie zjadła bym kawałeczek ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu :) Zapraszam na kawałeczek :)

      Usuń
  2. Torcik wygląda uroczo i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik jak marzenie - piękny! :) Bardzo lubię cytrynowy smaczek w słodkościach kokosowy również. Proszę o kawałek do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu i już częstuję :)

      Usuń
  4. Cudownie wygląda :-) prawdziwe dzieło sztuki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny torcik i w moich smakach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Torcik prezentuje się bajecznie! Od samego patrzenia pracują kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda prześlicznie! Szkoda zajadać :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Pyszny był to go zjedliśmy:)

      Usuń