Ten tort jest niezwykle pyszny, lekki i puszysty. Krem kokosowy jest tak wciągający, że nie można się od niego oderwać, a pianka cytrynowa dodaje mu lekkiego orzeźwienia. Tort jest idealny z filiżanką aromatycznej kawy. Jest również prosty i szybki w wykonaniu. Dodam, że zamiast śmietany ,,Śnieżki'' można ubić kremówkę, ja używam ,,Śnieżki'' ponieważ u mnie nie wszyscy mogą jeść kremówkę. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt x 3:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kokosowy:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
200 ml mleczka kokosowego ( biała część )
1 łyżka żelatyny
50 ml gorącej wody
Pianka cytrynowa:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
150 ml zimnego mleka
1 cytrynowa galaretka
125 ml gorącej wody
Dodatkowo:
cukrowa posypka według uznania
Wykonanie:
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i
ubijamy do
całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę
ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o
średnicy około
18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy
około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym
patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa
biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
2. Krem kokosowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleczko kokosowe i żelatynę i dokładnie ubijamy.
3. Przekładanie: Biszkopty przekładamy lekko tężejącym kremem.
4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy, ważne, żeby nie było grudek, ponieważ źle się ją będzie wyciskało.
5. Dekoracja: Piankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na torcie rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.
6. Podanie: Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.
7. Smacznego.
Rady:
Tortownica o średnicy 18 cm.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % na każdy potrzebny krem, ewentualnie z cukrem pudrem do smaku.
Piękny torcik na cudnej paterze. Masz rację cytrynowy smak daje orzezwienie, chętnie zjadła bym kawałeczek ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :) Zapraszam na kawałeczek :)
UsuńTorcik wygląda uroczo i bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńTorcik jak marzenie - piękny! :) Bardzo lubię cytrynowy smaczek w słodkościach kokosowy również. Proszę o kawałek do porannej kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu i już częstuję :)
UsuńCudownie wygląda :-) prawdziwe dzieło sztuki :-)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik i w moich smakach :)
OdpowiedzUsuńTorcik prezentuje się bajecznie! Od samego patrzenia pracują kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda prześlicznie! Szkoda zajadać :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję:) Pyszny był to go zjedliśmy:)
Usuń