Bułeczki podałam na talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA. A teraz zapraszam na bułeczki:)
Składniki:
Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
Ciasto:
3 jajka
1 kg mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 dag masła lub margaryny
około półtorej szklanki ciepłego mleka
Budyń:
pół litra mleka
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 słoiczek powidła śliwkowego
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby
rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka
ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do
mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i
przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy
mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko
zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy
mieszając. Budyń studzimy.
4. Formowanie kopertek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty, środek każdego kwadratu smarujemy powidłem, nakładamy porcje budyniu, następnie unosimy rogi ciasta do góry i zlepiamy formując kopertkę.
5. Pieczenie: Tak wykonane kopertki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy tak jeszcze na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły i pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
6. Podanie: Tak upieczone drożdżowe koperki są gotowe do podania. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Z przepisu wyszło mi 4 spore blaszki drożdżowych bułeczek.
Słoiczek powidła tak około 30 dag.
Jako wielka miłośniczka drożdżowych wypieków muszę to napisać - koperty wyglądają obłędnie, a nadzienie palce lizać :) Proszę o jedną kopertkę do porannej kawuni :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu i zapraszam:)
Usuń,mniam :) Drożdżowe ciasto kocham :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Ja też uwielbiam ciasto drożdżowe:)
UsuńDawno nie jadłam takich...
OdpowiedzUsuńPolecam i zapraszam:)
UsuńSuper, uwielbiam drożdżowe ciasto, świetny pomysł, żeby zamiast okrągłych drożdżówek zrobić koperty :) mała zmiana a taki fajny efekt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńTakie drożdżówki to ja bardzo lubię :) Pyszniutko nadziane :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńPychotka ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńTwoje koperty kuszą, lubie drożdzowe ciasta , ich zapach i smak.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu:)
Usuń