wtorek, 30 maja 2017

Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem.

Uwielbiam piec drożdżowe bułeczki na słodko, zawsze wychodzą mi tak pyszne i pulchne. Chyba jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby mi nie wyszły. Dzisiaj polecam Wam pyszne bułeczki w formie kopertek, w środku słodki budyń i lekko kwaśne powidło śliwkowe. Polecam upiec je na podwieczorek, a jak ktoś lubi to może podać je z kubkiem mleka lub kakao.

Bułeczki podałam na talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA. A teraz zapraszam na bułeczki:)








Składniki:

Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:
3 jajka
1 kg mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 dag masła lub margaryny
około półtorej szklanki ciepłego mleka

Budyń:
pół litra mleka
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
1 słoiczek powidła śliwkowego
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Budyń:  W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy mieszając. Budyń studzimy.

4. Formowanie kopertek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty, środek każdego kwadratu smarujemy powidłem, nakładamy porcje budyniu, następnie unosimy rogi ciasta do góry i zlepiamy formując kopertkę.

5. Pieczenie: Tak wykonane kopertki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy tak jeszcze na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły i pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

6. Podanie: Tak upieczone drożdżowe koperki są gotowe do podania. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Z przepisu wyszło mi 4 spore blaszki drożdżowych bułeczek.
Słoiczek powidła tak około 30 dag.



14 komentarzy:

  1. Jako wielka miłośniczka drożdżowych wypieków muszę to napisać - koperty wyglądają obłędnie, a nadzienie palce lizać :) Proszę o jedną kopertkę do porannej kawuni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ,mniam :) Drożdżowe ciasto kocham :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Ja też uwielbiam ciasto drożdżowe:)

      Usuń
  3. Super, uwielbiam drożdżowe ciasto, świetny pomysł, żeby zamiast okrągłych drożdżówek zrobić koperty :) mała zmiana a taki fajny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie drożdżówki to ja bardzo lubię :) Pyszniutko nadziane :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje koperty kuszą, lubie drożdzowe ciasta , ich zapach i smak.

    OdpowiedzUsuń