Dzisiaj zapraszam na pyszną tartę. Idealnie kruche ciasto, pyszny i słodki budyń waniliowy i do tego kwaśny rabarbar. Wszystko w tej tarcie do siebie smakowo pasuje. Polecam upiec ją na podwieczorek. Zapewniam, że uda się każdemu.
Tartę podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Zapraszam na tartę :)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 łodyga rabarbaru
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka masła lub margaryny
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką i wykładamy do formy do pieczenia tarty o średnicy około 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy mieszając. Gorący budyń wykładamy na ciasto.
3. Rabarbar: Rabarbar myjemy i osuszamy, obieramy i kroimy na małe kawałki, wykładamy go na budyń.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.
5. Podanie: Gdy tarta będzie zimna kroimy i podajemy.
6. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Forma na tartę o średnicy około 25 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Tarta wygląda obłędnie smacznie, a podanie jej na takich ślicznych talerzykach na pewno dodatkowo podkreśli smak ;) Pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu:)
UsuńWyszła prosta a zarazem bardzo pyszna tarta i w dodatku ślicznie podana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńTarta piękna i apetycznie podana. Talerzyk cudny ❤
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosia:)
OdpowiedzUsuń