Pierogi podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA. Prawda, że ślicznie i pysznie się na nim prezentują? A teraz zapraszam na pierogi:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Sos krówkowy:
20 dag cukierków krówek
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
2 banany
mąka pszenna do posypania stolnicy
5 dag orzeszków ziemnych
sól do gotowania
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
2. Banany obieramy i kroimy w półplasterki takiej wielkości, żeby łatwo nam było formować pierogi.
3. Na każdy krążek nakładamy kawałek banana i zlepiamy.
4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.
5. W tym czasie gdy pierogi się gotują przygotowujemy sos: Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, następnie rzucamy krówki w gotujemy, aż się rozpuszczą cały czas mieszając na małym ogniu. Polewa będzie gotowa gdy krówki będą jednolicie rozpuszczone.
6. Orzechy ziemne obieramy z łupinek i drobno kroimy.
7. Na talerze nakładamy pierogi, polewamy gorącym sosem, posypujemy orzeszkami i podajemy.
8. Smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Niesamowicie apetycznie wyglądają, a banany i toffi, czy też krówki to rewelacyjne połączenie :) Talerzyk prześliczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu:) Takie połączenie jest idealne, bardzo polecam:)
Usuńale przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńAleż ciekawe połączenie ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńInnowacyjne!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńCiekawe pierożki :) Takich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam :)
Usuńte pierogi to prawdziwa rozpusta :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe pierożki, na pewno są pyszne.
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosia i zapewniam, że są bardzo pyszne :)
UsuńAleż one wyglądają, pyszotka1
OdpowiedzUsuń