czwartek, 25 maja 2017

Pierogi z bananami i sosem krówkowym.

Nie chcę się chwalić, ale to są chyba najlepsze pierogi jakie do tej pory zrobiłam. Pyszne i bardzo słodkie. Idealne na podwieczorek. Banany i cukierki krówki to bardzo pyszne połączenie, do tego chrupiące orzeszki...mniam. Przepis bardzo polecam.

Pierogi podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA. Prawda, że ślicznie i pysznie się na nim prezentują?  A teraz zapraszam na pierogi:)

 
 


 


Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody

Sos krówkowy:
20 dag cukierków krówek
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
2 banany
mąka pszenna do posypania stolnicy
5 dag orzeszków ziemnych
sól do gotowania

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.

2. Banany obieramy i kroimy w półplasterki takiej wielkości, żeby łatwo nam było formować pierogi.

3. Na każdy krążek nakładamy kawałek banana i zlepiamy.

4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut  od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.

5. W tym czasie gdy pierogi się gotują przygotowujemy sos:  Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, następnie rzucamy krówki w gotujemy, aż się rozpuszczą cały czas mieszając na małym ogniu. Polewa będzie gotowa gdy krówki będą jednolicie rozpuszczone.


6. Orzechy ziemne obieramy z łupinek i drobno kroimy.


7. Na talerze nakładamy pierogi, polewamy gorącym sosem, posypujemy orzeszkami i podajemy.

8. Smacznego życzę.

Rady:
Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.




14 komentarzy: