Składniki:
10 dag kaszy jaglanej ( 1 woreczek )
1 puszka groszku konserwowego od JAMAR
1 mała cebula
olej do smażenia
2 - 3 łyżki majonezu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej i dokładnie osączamy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy do miękkości, następnie odsączamy ją z wody na gęstym sicie i studzimy.
2. Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki, następnie smażymy ją na rozgrzanym oleju do miękkości i lekkie zrumienienia. Usmażoną dokładnie studzimy.
3. Groszek konserwowy dokładnie odsączamy z zalewy i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na taką konsystencję jaką chcemy uzyskać.
4. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i suszone zioła, mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Pasta jest gotowa do podania.
6. Życzę smacznego.
Rady:
Zamiast majonezu można dodać jogurt naturalny, będzie wtedy mniej kalorycznie.
Ta pasta musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu jest bardzo pyszna:)
UsuńDziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńTakiej pasty jeszcze nie jadłam, ale bardzo mnie zaciekawiła :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńAniu bardzo polecam, bo jest pyszna:)
UsuńO jaki świetny pomysł na pastę!
OdpowiedzUsuńMyślę, że na majowej imprezie na kanapeczkach zrobi furrorę :)
Dziękuję:)
UsuńSuperowa opcja! Coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję:)
Usuń