piątek, 17 marca 2017

Muffinki jogurtowe z bakaliami i białą czekoladą.

Polecam bardzo pyszne muffinki, niezwykle mięciutkie i idealne na podwieczorek. Ciasto i polewa z białej czekolady są słodkie, ale lekko kwaśne bakalie przełamują tą słodycz. Do upieczenia muffinek użyłam bakalii , które otrzymałam od HELIO jako niespodziankę dla najaktywniejszych blogerów KLIK. Zapraszam:)







Składniki:

Ciasto:
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonego berberysu
1 łyżka suszonej miechunki

Dodatkowo:
5 dag czekolady białej

Wykonanie:

 1. Jajka, cukier, cukier waniliowy, olej rzepakowy i jogurt przekładamy do miski. Następnie miksujemy mikserem przez kilka minut. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając dodatkowo papierowych papilotek.

3. Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy.

4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dekorujemy nią muffinki. Odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie są gotowe.

5. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Można użyć ulubionych bakali.

10 komentarzy:

  1. Muffinki uwielbiam. :-)
    Wyszły Ci niesamowicie apetyczne. Mam ochotę na taką do kawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie się prezentują w tej scenerii :)Zabieram jedna babeczkę i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Małgosiu :) Częstuj się i również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie. W wolnej chwili wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh...wgryzłabym się teraz w taką muffinkę ;)

    OdpowiedzUsuń