niedziela, 19 marca 2017

Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.

Chociaż do Świąt jeszcze kilka tygodni to uważam, że należy pomyśleć już o świątecznych wypiekach. Polecam Wam pyszny i bardzo kruchy mazurek. Trochę słodki, ale bardzo, bardzo pyszny. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Do wykonania mazurka użyłam produktów, które otrzymałam od HELIO  w ramach świątecznej współpracy. A użyłam: masy krówkowej o smaku kajmakupłatków migdałowychżurawiny suszonej. Wszystkie produkty są bardzo wysokiej jakości i bardzo je polecam. Zapraszam:)













Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka

Dodatkowo:
słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag )
pół puszki masy krówkowej o smaku kajmaku  ( 20 dag )
3 łyżki żurawiny suszonej
3 łyżki płatków migdałowych
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

2. Następnie trochę ciasta wałkujemy i foremką w kształcie kwiatka wycinamy ciasteczka ( taką ilość, żeby ułożyć je wokół ciasta ). Pozostałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wokół brzegu układamy wycięte kwiatki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i dopiero wtedy zdejmujemy z papieru. Ciasto jest bardzo kruche i mogłoby się połamać. Drugą część ciasta również wałkujemy, wykładamy do tej samej tortownicy, pieczemy i studzimy.

3. Jeden krążek ciasta smarujemy powidłem, przykładamy drugim i lekko dociskamy. Środek smarujemy kajmakiem i dekorujemy według uznania płatkami migdałowymi i żurawiną.

4. Mazurek najlepiej odstawiać na kilka godzin, żeby ciasto trochę zmiękło od powidła. Jeżeli podamy od razu będzie się łamało przy krojeniu.

5. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 25 cm.

10 komentarzy:

  1. Zapachniało już Świętami. :-) Piękny mazurek zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu:) U mnie już powoli będą się ukazywać Wielkanocne przepisy:)

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam mazurka, piękny Ci wyszedł. Zapisze sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu bardzo polecam. Mazurki są pyszne... ale i bardzo słodkie:)

      Usuń
  3. Ach..schrupać teraz takiego mazurka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie ci wyszedł ten mazurek, uwielbiam ten rodzaj ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda Izunia :)

    OdpowiedzUsuń