środa, 1 marca 2017

Ciasto z białek z suszonymi owocami.

Takie ciasto możemy upiec, gdy pozostaną nam białka np. z pieczenia pączków ( nic się nie może zmarnować ). Moje ciasto nie wyszło zbyt wysokie, ale za to bardzo pyszne. Ciasto jest słodkie, a suszone owoce kwaśne, to wszystko sprawia, że smakuje doskonale. Do upieczenia tego ciasta użyłam  produktów z serii HELIO natura , które są bardzo pyszne, a otrzymałam je KLIK od HELIO. Zapraszam:)



 





Składniki:

Ciasto:
6 białek
6 łyżek cukru
8 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek mąki tortowej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:
2 łyżki suszonego berberysu
2 łyżki suszonej morwy białej
2 łyżki miechunki suszonej

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

2. Na koniec wsypujemy suszone owoce i delikatnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, następnie kroimy w kwadraty.

4. Podajemy i smacznego.



6 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne ciacho, w sam raz do książki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super takie ciacho, pewnie jest bardzo leciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapewniam, że jest bardzo pyszne:)

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale i na pewno jest super puszyste. :-) Bardzo fajny sposób na wykorzystanie białek i zjedzenie czegoś smacznego. :-)

    OdpowiedzUsuń