czwartek, 16 marca 2017

Makaronowa zapiekanka z kukurydzą, wędliną i serem żółtym.

Taką zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy dosłownie 45 minut. Jest bardzo pyszna i sycąca. Do tego prosta w wykonaniu i niedroga. Polecam i zapraszam:)





Składniki:
50 dag makaronu rurki
2 duże cebule
1 puszka kukurydzy
20 dag dobrej jakościowo wędliny
25 dag sera żółtego

Dodatkowo:
olej rzepakowy
przyprawa do makaronu według uznania
sól do smaku
1 łyżeczka masła

Wykonanie:

1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie paseczki, następnie smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Cebuli mocno nie rumienimy. Wędlinę kroimy w paseczki i wrzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy i studzimy.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju do miękkości. Ugotowany odcedzamy i lekko studzimy. Mieszamy, żeby się nie posklejał.

3. Kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Do makaronu dajemy cebulę z wędliną, kukurydzę i połowę sera, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawą do makaronu i solę.

5. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przekładamy makaron. posypujemy pozostałym serem żółtym i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Gotowe danie podajemy.

7. Smacznego.

8 komentarzy: