czwartek, 2 marca 2017

Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.

Taki wytrawny tort można przygotować na Wielkanocny stół lub niedzielne wiosenne śniadanie. Ciasto szpinakowe, twarożek ze świeżymi warzywami, jajko i moje ulubione awokado to bardzo pyszne połączenie. Torcik pięknie się prezentuje na stole to można zaskoczyć nim gości. Zapraszam:)






Składniki:

Ciasto:
20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego )
2 jajka
pół szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki krupczatki

Dodatkowo:
25 dag sera białego ( półtłustego )
2 łyżki śmietany 12 %
kawałek dojrzałego awokado
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka rzodkiewek
3 jajka
sok z cytryny
sól do smaku

Wykonanie:

1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Jajka gotujemy na twardo, dokładnie studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w plasterki. Szczypiorek i rzodkiewki myjemy i osuszamy. połowę rzodkiewek kroimy w plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Awokado wydrążamy łyżką ( potrzebujemy tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiamy sokiem z cytryny i rozcieramy widelcem.

4. Następnie ser biały rozcieramy ze śmietaną i solimy ( 2- 3 łyżki odkładamy ), do serka dajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszamy. Przekrojone krążki ciasta przekładamy serkiem.

5. Do odłożonego sera dodajemy awokado i dokładnie mieszamy, następnie smarujemy nim wierzch ciasta.

6. Na koniec ciasto dekorujemy plasterkami jajek, rzodkiewki i posypujemy szczypiorkiem.

7. Tak przygotowany torcik odstawiamy co najmniej na godzinę do stężenia, można odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce.

8. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 18 cm.

16 komentarzy:

  1. Fajny pomysł Iza, torcik wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Asia:) A tak to sobie wymyśliłam:)

      Usuń
  2. Piękny. Narobiłaś mi ochoty na Twój torcik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Małgosia:) Zapraszam, mam jeszcze dwa kawałki w lodówce to poczęstuję:)

      Usuń
  3. Lubie takie ciekawie wygladające ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że mój przepis się podoba:)

      Usuń
  4. Wygląda przepięknie! Już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. U Ciebie zawsze pysznie ale ten torcik to rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aga:) Staram się żeby było pysznie:)

      Usuń
  6. Wspaniały! Taki torcik to ja chcę na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń